A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter egyik legfontosabb háttérintézményeként közel 16 ezer milliárd forint értékű állami vagyon felett gyakorol tulajdonosi jogokat, ami Magyarország éves GDP-jének közel fele.

Az MNV Zrt. működésének alapja a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény. Feladatai a kormányzati irányelveknek és a hatályos jogszabályoknak megfelelően a stratégiai szemléletű, felelős vagyongazdálkodás, a portfólió-racionalizálás, a korszerű ingatlangazdálkodás, a nemzeti társaságok eredményességének növelése, valamint a nemzeti vagyon megőrzése és gyarapítása.

Az MNV Zrt. által kezelt állami vagyon társaságokból, ingatlanokból és ingóságokból áll.

Jelenleg nagyságrendileg 150 állami tulajdonú gazdasági társaság esetében végzünk tulajdonosi felügyeletet, ezek 96 %-a esetében gyakoroljuk közvetlenül a tulajdonosi jogokat. Számos területen képviselteti magát a magyar állam, legyen az kultúra, mezőgazdaság, ipar, környezetvédelem vagy energetika.

Az állami tulajdonú ingatlanok kezelése tekintetében az MNV Zrt. fő feladata az állami feladatok ellátásához, a társadalmi szükségletek kielégítéséhez szükséges ingatlanok biztosítása. Az ingatlanvagyon hozzávetőlegesen 553 ezer tételből áll, ezek közül jelenleg több mint 510 ezret használ vagyonkezelő szervezet. Az ingatlangazdálkodással kapcsolatban felmerülő feladatok mellett közel 100.000 állami tulajdonú ingóság vagyonkezelésével is társaságunk foglalkozik, közúti járművektől a hangszereken át a képzőművészeti alkotásokig.

Az MNV Zrt. a felelős vagyongazdálkodás során mindvégig szem előtt tartja a hatékony ügykezelést, a partnerség kialakítását, a transzparens gazdálkodást, valamint a megbízható, kiszámítható, átgondolt, koncepcionális portfóliókezelést. Az MNV Zrt. működésének eredményeként az egységes vagyonnyilvántartás kereteinek és a vagyongazdálkodási alapelveinek kialakításával lehetőség nyílt a szakszerű, gazdasági-hatékonysági szempontokat előtérbe helyező tulajdonosi irányításra.