Kedvezményezett neve:      Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság

A projekt címe: Berhida Ipartelep Szennyezett területek Kármentesítése – II. szakasz

A szerződött támogatás összege: 8.841.843.147 Forint

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.31.

A projekt azonosító száma: KEHOP-3.3.1-16-2016-00002

 

A projekt tartalmának bemutatása:

Berhidán, a Peremarton Ipari Park Kft. területén korábban, az egykori Peremartoni Vegyipari Vállalat tevékenységéből származó talajvíz-szennyezést tártak fel. A feltárt szennyezés kármentesítésére a környezetvédelmi hatóság a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t kötelezte. A talajvíz tisztítására társaságunk uniós forrásból talajvíz kitermelő-kezelő-visszaszikkasztó rendszert létesített. A megépült kármentesítési rendszer jelenleg is üzemelő részét képezi egy termelő drénrendszer, illetve termelő aknakutak, amelyekből a kitermelt, szennyezett talajvizet a vízkezelő berendezésre szállítják, majd a tisztított talajvizet a szikkasztó drénrenszerbe, illetve szikkasztó aknakútba vezetve visszajuttatják a talajvíztartó rétegbe.

A projekt célja a kiépített kitermelő-kezelő–visszaszikasztó rendszer üzemeltetése, a szennyeződés további terjedésének meggátolása és a már elszennyezett talajréteg - környezeti kockázatelemzés alapján elfogadható kockázati szintig („D” kármentesítési célállapot határértékig) történő kármentesítése.

A projekt célkitűzéseinek megvalósulása eredményeként javul a felszín alatti vizek és a földtani közeg minősége, csökken szennyezettségük, jelentősen mérséklődik a hatásviselő receptorok veszélyeztetettsége.

 

Feltöltés ideje: 2019. szeptember  27.
Utoljára módosítva: 2019. szeptember  30.