FTC stadion projekt bemutatása

Groupama Aréna

 

A megvalósult stadion 22 043 fő befogadására képes fedett lelátóból és az alatta kialakított szociális és szolgáltató egységekből, valamint 3 pinceszint+ földszint+ 4 emelet magas (középmagas) fejépületből áll. Szabadon álló beépítésű, 40 252 m² bruttó szintterülettel. A stadion funkció mellett étterem, shop, múzeum, rendezvény- és irodaterek és egyéb bérterületek is helyet kapnak a létesítményben.

A stadion épülete íves, áramvonalas formálású, mely követi a tartószerkezet vonalvezetését. A transzparens homlokzatburkolat alkalmazásával mind a lelátó, mind a kerengő területek megfelelő természetes megvilágítást kapnak. A stadion díszvilágítása színes LED világító rendszerrel történik.

A Ferencvárosi Torna Club igényeinek, a magyar előírásoknak, és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ajánlásainak, előírásainak is teljes mértékben megfelel az épület, továbbá környezeti hatásának csökkentése is fontos szempont volt a tervezés során. A környezettudatosság növelése érdekében aktív és passzív módszerek egyaránt alkalmazásra kerültek. Aktív módszer például az energia- és költséghatékony gépészeti rendszerek (pl.: LED díszvilágítás) vagy a megújuló energiaforrások használata. Alkalmazott passzív módszerek többek között újrahasznosított anyagok beépítése, építési anyagok környezettudatos tanúsítványokkal rendelkező gyártóktól való beszerzése.


Az épületen alkalmazott főbb környezettudatos megoldások

A beruházás megvalósítása során az alábbi fenntartható technológiák, környezettudatos megoldások kerültek alkalmazásra:

 • Hatékony energiafelhasználású világítás, LED díszvilágítás

Az üvegezett homlokzati felületek, transzparens homlokzatburkolat a természetes megvilágítást segítik, a mesterséges világítási rendszerek és árnyékoló szerkezetek időkapcsoló segítségével is szabályozhatóak az épületfelügyeleti rendszeren keresztül. A vizesblokkok világításának energiafogyasztását jelenlét-érzékelőkkel optimalizálják, a pálya világítása több fokozatban kapcsolható, a stadion díszvilágítása energiahatékony LED technológiával megoldott. A stadion teljes külső világítása alkonykapcsolóval vezérelhető.

 • Mesterséges szellőzés hővisszanyerővel

A teljes fejépület mesterséges szellőztetést kapott, bizonyos alárendelt helyiségek, valamint a sky-boxok kivételével. A légkezelő berendezések hővisszanyerővel ellátottak mind a befúvási, mind az elszívási oldalon a szellőzés energiafogyasztásának csökkentése érdekében.

 • A használat időbeliségét követő fűtési rendszer

A lelátó alatti kiszolgáló helyiségek használata időszakos, csak a pályán zajló rendezvények alatt üzemelnek. Ezeken a területeken télen csak fagymentesítő, temperáló fűtés üzemel elektromos radiátorokkal.

 • Intelligens épületfelügyeleti rendszer és energiafogyasztás mérése

Intelligens épületfelügyeleti rendszer segíti a hűtési, fűtési és szellőzési rendszerek, valamint a világítás irányítását, szabályozhatóságát, illetve segíti elő az energiafogyasztásuk optimalizálását.

 • Megújuló energiaforrások használata

Az épület használati melegvizének fűtése részben napkollektoros rendszerrel történik. Ennek érdekében kb. 100 m² felületű síkkollektor került elhelyezésére a lelátó fölötti tető DNY-i oldalán. A napkollektoros rendszer várhatóan a melegvíztermeléshez szükséges energiaigény közel 40%-át lefedi.

 • Vízfogyasztás minimalizálása, esővíz hasznosítás

A lelátók alatti vizesblokkok vízellátásának automatikus lekapcsolásával a használat időbeli eloszlását lehet lekövetni, a rendezvényekhez, mérkőzésekhez igazítva a vízellátást. Az állandó jelleggel használt fejépületben lévő vizeldék vízmentes kivitelűek, az épület különböző funkciójú területeinek vízfogyasztását pedig külön almérőkkel követik nyomon.

A tetőszerkezetre hulló csapadékvíz gyűjtésre és tárolásra kerül hasznosítás céljából. Ennek érdekében a stadionon kívül egy terepszint alatti, 200 m³ hasznos térfogatú esővízgyűjtő ciszterna került kialakításra, amely a fejépületi WC-k öblítését és a pálya öntözését látja el.

 • Beépített anyagok, hőszigetelések

Az építőanyagok gyártása során fellépő környezetterhelés csökkentése érdekében helyszínen újrahasznosított anyagok (pl.: újrahasznosított darált beton) kerültek beépítésre az épületben, a választott hőszigetelések szinte mindegyike a BRE Green Guide szerinti életciklus-adatbázis szerint alacsony környezetterhelő hatású, A vagy A+ besorolású.


A kivitelezés környezeti hatásának csökkentése

A környezeti hatás csökkentése az FTC stadion kivitelezési munkái során is fontos szempont volt. A főbb lépések az alábbiak voltak:

 • A kivitelező hulladékgazdálkodási tervet dolgozott ki az építési területre, hogy a keletkező hulladék minél nagyobb arányban (75%-nál több) kerüljön újrahasznosításra vagy újbóli felhasználásra.
 • A bontás során keletkező építési hulladék telken belüli újrahasznosítására fontos szempont volt, így minden kültéri burkolt felület feltöltése, ill. a padlók aljzatának több mint negyede 100%-ban újrahasznosított építési törmelékből (beton) készült.


BREEAM minősítés és teljesítmény

Az FTC új stadionja az angol BRE szervezet (Building Research Establishment) környezettudatos épületminősítési rendszerében került értékelésre. A projekt minősítése a BREEAM International Bespoke 2010 rendszerben történt. Ennek során 9 kategóriában (pl.: energia, beépített anyagok, közlekedés, hulladék) értékelik a projektet, majd az egyes elért pontszámok súlyozásából adódik a projekt összteljesítménye.

Ez alapján az alábbi minősítések érhetők el:

 • 30%-tól ’Pass’ – megfelelt
 • 45%-tól ’Good’ – jó
 • 55%-tól ‘Very Good’ – nagyon jó
 • 70%-tól ‘Excellent’ – kitűnő
 • 85%-tól ‘Outstanding’– kiváló

 

Az FTC stadion főbb jellemzőit és a BREEAM minősítés folyamán figyelembe vett alapadatait az alábbi táblázat tartalmazza:

 

Várható BREEAM osztályozás és pontszám

GOOD – 50,64%

Épület beruházási költsége

313 186 HUF/m2

Gépészeti és villamos rendszerek költsége

140 407 HUF/m2

Külső munkák költsége

29 934 HUF/m2

Összes bruttó szintterület

40 252,00 m2

Telek területe

4,44 ha

Különböző funkciójú területek

Recepció, előtér

739,12 m2

Irodák, üzemeltetés

1 319,49 m2

Tárgyalók, boxok, lounge

1 336,57 m2

Konferenciaterem, rendezvényterek

3 615,96 m2

Konyha, teakonyhák

199,48 m2

Étterem

154,83 m2

Bérterület, kereskedelem

1 199,34 m2

Öltözők, UEFA számára biztosított terület

666,67 m2

Vizesblokk

1 389,04 m2

Parkolók

10 087,53 m2

Gépészeti helyiségek

893,75 m2

Egyéb (tárolókkal együtt)

8 768,93 m2

Közlekedők területe

9 881,29 m2

Tárolók, raktárak területe

1 292,47 m2

Tervezett éves elektromos áramfogyasztás

59,59 kWh/m2

Tervezett éves fosszilis energiafogyasztás

29,21 kWh/m2

Tervezett éves megújuló energia előállítás

1,77 kWh/m2

Tervezett vízfogyasztás (pálya locsolási igényével együtt)

2,63 m3/fő/év

Tervezett esővíz vagy szürkevíz felhasználás (a teljes vízfogyasztás arányában, %)

13%

 

 

Feltöltés ideje: 2014. október 20.
Utoljára módosítva: 2014. október 20.